Piska eller morot?

av | 9 februari, 2023 | Självledarskap

Är du snäll med din målsättning? Mot dig själv alltså. Ger du dig själv möjlighet att lyckas? Sätter du mål realistiskt?

Eller kör du mer piska än morot? När du vill (tror att du måste) vara för hård mot dig själv – att piska sig framåt – för att resultat ska komma så är sannolikheten stor att du inte orkar. Att du tappar fokus och energi. Att du inte når hela vägen. Det i sig skapar en besvikelse, så klart, för du vill ju lyckas. Du slår kanske på dig själv i tanken? Alltså en dubbel bestraffning, först ett mål som inte är realistiskt – kanske till och med onåbart – och sen en besvikelse över att inte nå ända fram.

Målet är viktigt. Du vill dit. Tänk om du istället skulle vara schysst mot dig själv, sätta mål som är realistiska i alla aspekter. Ge dig själv en bra förutsättning för att lyckas. Kanske bryta ner ett stort mål i flera delmål. Kanske inte sätta ”big hairy goal” utan ett mål som är görbart men ändå motiverande? Ett snällt mål som kommer att ge dig nöjdhet över att nå fram och sedan motivera dig till att fortsätta vidare. Visst låter det bra?

Var snäll i din målsättning. Var realistisk. Ge dig själv de allra bästa förutsättningar till att lyckas. Det kommer göra gott för dig.