Ett blankt blad & en sak i taget

av | 12 december, 2022 | Självledarskap

Måndag – ny vecka – nya möjligheter – ett blankt blad (nåja, kanske inte helt men som metafor så funkar det) – en lagom klämkäck inledning

Det är måndag, lunchtid, när jag skriver detta. Jag har flera punkter kvar på min lista för eftermiddagen. Roliga saker så tiden kommer att gå fort. Snart är måndagen slut och sen rasslar veckan iväg. Både för att det är så det är med dagar och veckor men också för att det är december och nära jul. Då verkar allt rassla iväg ännu snabbare än vanligt. En känsla av att tiden glider ifrån mig och att jag inte hinner med.

Jag tränar mig på att acceptera att det är så här det är. Att känslan finns och att den till viss del är sann eftersom jag har mer att göra än vanligt just nu. Det är mycket som ska göras klart och fixas med de kommande dagarna. Men, dygnet har fortfarande 24 timmar och varje timme har 60 min. Precis som vanligt. Och om jag går in i känslan av att det är stressigt och att jag inte kommer att hinna så blir det definitivt så.

Om jag däremot väljer att acceptera att det är som det är just nu. Jag gör så gott jag kan. Jag hinner med så gott jag kan. Allt kan inte bli exakt som jag hade tänkt. Det blir bra ändå. Vad är det värsta som kan hända om jag inte hinner med?

Ett sätt att bli mer effektiv är att göra en sak i taget. Låt en sak få ditt fokus, gör klart. Sen gå vidare till nästa. Att göra fler saker samtidigt är inte hjälpsamt. Det skapar stress och gör oss mer trötta än nödvändigt.

Bestäm vad som är viktigt och bråttom bland dina uppgifter. Vilka punkter är viktiga? Hur viktiga? Är det något avgörande? Och sen, vad är det som hamnar under bråttom? Hur bråttom? Ibland lurar vi oss själva att tro att något är väldigt viktigt eller bråttom. Men med en liten paus och kort reflektion så kan det hända att vi ser det annorlunda. Ge en av dessa punkter din första prioritering och arbeta sedan vidare. En sak i taget. En stund i taget. När du tar det lugnt så vet du vad som ska göras först och vad som kan vänta.

Det är väldigt lätt att säga hur något ska göras. Det finns teorier och modeller för det mesta här i livet. Ibland är det hjälpsamt. Ibland känns alla goda råd bara som ett skämt. Om du blir hjälpt av att göra en prioritering bland dina måsten den här veckan så är jag glad om jag kunnat ge dig en liten lätt knuff i rätt riktning. Kanske kan det ge dig ett utrymme för att hitta ett extra andetag. Jag hoppas det.