Att bestämma sig

av | 10 januari, 2023 | Självledarskap

Det är den hetaste tiden på året för löften, till sig och till andra. Löften skrivs ned, de uttalas högt. De viskas fram i hemlighet. De postas upp på sociala media. Alla har olika strategier för hur löften, intentioner, ska uttalas för att det ska bli ett resultat.

Jag tänker så här istället; ge inga löften. Bestäm dig.

När du bestämt dig för att skapa en förändring i ditt liv så ökar dina chanser till att lyckas markant. När du har bestämt dig så kan det hända grejer. Förändringar kommer ur ett beslut. Att bestämma sig och sedan göra. Sätta en plan och hålla den. En plan som hålls är överkomlig, rimlig, inte drastisk. Vågar du justera och förändra med små penseldrag så ökar också dina chanser till ett lyckat resultat. Det kommer ta tid, kanske mycket längre tid, men du ökar chansen till ett varaktigt resultat.

  1. Vad vill du förändra? Vad är det du ska ta beslut på?
  2. Varför vill du detta? VIKTIGT!! Vi måste veta varför för att kunna koppla på rätt motivatorer och drivkrafter till vårt beslut.
  3. Vad krävs för att du ska göra din förändring? Har du alla ”verktyg” som behövs? Hur lång tid kan du ge dig själv? Vad får det kosta?
  4. Om du behöver justera planen under tiden – livet kan ju knacka på med oväntade saker – hur gör du det?
  5. Hur vet du att du nådde dit du ville? Vad ser och upplever du då?

Att ge sig själv den ett beslut och sedan följa processen är gott självledarskap. Det är att sätta sig i förarsätet i sitt liv. Det är att ta ansvar för vad du behöver. Du ser också till att få det genom att veta ditt VARFÖR. Och genom ditt VARFÖR så aktiverar du rätt drivkrafter och motivatorer för just dig. Det är nyckel till framgång. Att göra på ditt sätt, utifrån dina behov och vad du verkligen önskar.

Så, om du går med ett nyårslöfte i fickan. Gör om det till ett beslut. Sätt en plan. Och gör, ett steg i taget i rätt riktning. Och njut av att du lyckas!

God fortsättning på 2023 – jag hoppas det blir ett strålande fint år med massor av gott självledarskap!