Vad är det du gör i ditt företag egentligen?

av | 8 juli, 2021 | företagare

Vad är det nu du gör i ditt företag egentligen? En fråga som jag har fått ganska många gånger.

  • Kanske för att jag varit otydlig med vad jag gör?
  • Kanske för att det inte är så lätt att förstå vardagen för en soloföretagare om man själv inte är i samma båt?
  • Kanske för att jag krånglat till när jag ska berätta, inte hittat en enkel och beskrivande förklaring till mitt jobbliv?

Så jag formulerade ett svar för att förtydliga mitt jobbliv för de jag möter men faktisk också som ett förtydligande för mig själv – så att jag håller mig på rätt spår i min business.

”Jag är affärscoach och rådgivare för att jag vet hur det är att vara soloföretagare. Jag vet vilket stöd som behövs när man ensam ansvarar för allt i ett företag. Jag vet också hur det är att bygga upp en större verksamhet från noll. Vad som krävs för att komma igång och senare utveckla vidare.
Jag har gjort det, varje dag i mer än 10 år. Jag har lagt in allt som behövs för att lyckas. Därför delar jag med mig av mina erfarenheter och ger mitt unika stöd så att flera företagare kan utvecklas och må bra, både som företag och som personer.”

Jag vet att jag behövs, för det frodas i företagar-Sverige. Under 2020 startades det fler företag än någonsin förr, 73 500 st nya företag registrerades (+14% jmf med 2019). Och trenden verkar hålla i sig. Här kommer några siffror:

  • det finns ca 1,2 miljoner företag i Sverige
  • 96% av alla företag i Sverige är småföretag (1-10 anställda)
  • det startas ca 70 000 företag varje år i Sverige
  • 25% av företagen startas av en kvinna

Här är min målgrupp, jag vet att många (de flesta?) av de här 70 000 företagen som startas varje år kommer att behöva stöd och hjälp. Inte för att de inte kan eller har kapacitet eller förmåga. Utan för att över tid så hamnar alla företagare i situationer där man mår bra av att ha ett bollplank, en rådgivare, en coach. Någon som själv har gjort resan, som vet vad som krävs. Någon som kommer utifrån med andra perspektiv eller helt neutral inställning. Jag vet för att jag själv har varit där, önskade att jag hade haft någon att prata med, ta hjälp av, stämma av mot.

Så, vad är det nu jag gör i mitt företag? Jo, jag bidrar till att Sveriges småföretagare mår så bra som möjligt och har möjlighet att växla upp och utvecklas i sitt egna företag. Jag vill bidra och göra nytta för de som väljer samma livsstil som jag, företagandet.