Dansa med siffrorna

av | 10 maj, 2021 | företagare

Du som är företagare, hur är din relation till siffrorna i ditt företag?

De allra flesta startar ett företag för att förverkliga en idé eller tanke som ligger dem nära, på ett eller annat sätt.

  • En hobby som ska få ta större plats.
  • En specialistkunskap som ska få full utväxling.
  • En dröm om något specifikt som nu ska förverkligas.

Det gör att alla vi företagare har några bitar i själva företagandet som inte är vår spetskompetens och kanske inte heller det som är mest lustfyllt för oss. Någon tycker att sälj är svårt att få till. För någon är det att marknadsföra sig på rätt sätt. För mig är det definitivt allt som rör IT och teknik.

När jag började som företagare i 2010 så bestämde jag mig snabbt för att försöka förstå alla siffror i mitt företag. Kanske för att jag under hela min skoltid hade ett, låt oss säga, ansträngt förhållande till matematik. Jag hade en bild av mig själv som någon som inte kan förstå siffror. Så är det inte, i alla fall inte längre. Jag njuter numera av siffrorna i mitt företagande. Siffror ger en bild av hur företaget går och hur det mår.

  1. Vart står du och vart är du på väg?
  2. Vad behövs göras utifrån siffrorna?
  3. Hur tar du hand om det som siffrorna visar?

Så hur har du det med dina siffror?

Dansar du med dem (inte bokstavligen – tänk metafor) och håller dem aktivt vid liv eller är siffrorna något du hellre blundar för tills dess att du verkligen måste titta på dem av en eller annan anledning?